Siirry suoraan sisältöön
Mies katsoo taaksepäin pitäen kuulokkeita käsissään.

Toimintatapa ja arvot

Suomen Optometrian Ammattilaiset ry, puheessa usein pelkkä Soa, on optometristin tai optikon tutkinnon suorittaneiden, optometristiopiskelijoiden ja näönhuollon tehtävissä työskentelevien oma ammattiyhdistys. Soa on jäsenyhdistys Toimihenkilöliitto Ertossa, jonka asiantuntemuksella neuvotellaan optikoiden valtakunnallisesti yleissitova työehtosopimus.

Soa sopii kaikkien optikkoliikkeissä työskentelevien optikoiden, optometristien ja optometristiopiskelijoiden työehdoista. Olemme myös Näkeminen ja silmäterveys Näe ry:n yhteistyöjäsen.

Ammattiyhdistyksemme järjestäytymisaste on korkea ja yksi tärkeimpiä tehtäviämme on jäsenten neuvonta ja auttaminen työsuhdeasioissa. Pidämme jäsenemme ajan tasalla terveydenhuollon ja työelämän lainsäädännöllisistä sekä yhteiskunnallisista muutoksista. Ylläpidämme ja edistämme optikoiden ammattitaitoa sekä parannamme ammatin arvostusta laillistettuna terveydenhuollon ammattilaisena. Tavoitteenamme on, että ammattikuntamme hoitaa merkittävän osan maamme ennaltaehkäisevästä silmien terveydenhuollosta.

Säännöt ja arvot

Sääntöjemme mukaisesti tehtävämme on koota yhdistykseen kaikki optikon tai optometristin tutkinnon suorittaneet laillistetut terveydenhuollon ammattihenkilöt, tutkintoa suorittavat optometristiopiskelijat sekä muut näönhuollon tehtävissä työskentelevät henkilöt. Toimimme työmarkkina- ja ammatillisena etujärjestönä sekä edunvalvojana ja kehitämme jäsentemme työehtoja, työoloja ja työelämätietoutta.

Yhdistyksen virallinen nimi on Suomen Optometrian Ammattilaiset ry ja kotipaikka on Helsingin kaupunki ja toiminta-alueena on koko Suomi. Yhdistyksen epävirallinen nimi on ruotsiksi Finlands Professionella i Optometri ja englanniksi Finnish Professionals of Optometry. Säännöissä yhdistyksestä käytetään nimeä SOA.

Työtämme tukevat myös Erton ja meidän yhteiset arvot:

  • lähellä jäsentä
  • reilusti
  • osaavasti
  • edistyksellisesti

Lue sääntömme kokonaisuudessaan ›